13 April, 2021

At vedligeholde et vægttab er ekstremt svært, og nogen vil hævde, at det er stor…


At vedligeholde et vægttab er ekstremt svært, og nogen vil hævde, at det er stort set umuligt. Dette skyldes miljømæssige, biologiske, adfærdsmæssige og kognitive faktorer i et kompleks sammenspil. Trods dette formår nogen at vedligeholde deres vægttab. Et studie har set nærmere på hvad disse personer har til fælles, og hvad der er belæg for mht. at øge chancen for at lykkedes med vægttabsvedligeholdelse.
__
For nogen kan det være en god idé at få professionel hjælp. Både ansigt-til-ansigt og internet vejledninger/opfølgninger har vist positiv effekt mht. vægttabsvedligeholdelse. Det samme gælder for gruppebasseret interventioner, hvor der er mulighed for støtte og opbakning fra andre.
__
Determinanter for sunde adfærdsmæssige forandringer som studiet påpegede havde indflydelse på vægtkontrol var autonom motivation, tro på egne evner, være god til at selvregulere, have kontrol over ens fødevareindtag uden at det blev for restriktivt og have en positiv kropsopfattelse.
__
Man kiggede også på hvad personer, som havde opnået at vedligeholde et vægttab havde til fælles: 1. De var meget fysisk aktive, 2. Spiste en lavkalorie lav fedt kost, 3. Spise morgenmad regelmæssigt, 4. Monitorerede deres vægt(vejede sig) og 5. Vedligeholdte regelmæssige spisemønstre i hverdagene og weekenden.
__
Betyder det så at man skal følge alle disse eller være en bestemt personlighedstype for at vedligeholde et vægttab? Nej, man skal gøre hvad der virker bedst for en. Hvad der har virket for andre, virker ikke nødvendigvis for dig, men det kan være en god idé at lade sig inspirere og læne sig op af hvad der er dokumentation for virker.
__
OBS OBS: Har man et forstyrret forhold til mad, krop og vægt bør man ikke følge alle af disse råd. Man bør i stedet opsøge læge, psykolog eller andre fagpersoner, som kan hjælpe en med disse problematikker. Opslaget her er desuden en kort simplificering af hvordan man kan opnå vægttabsvedligeholdelse, og opslaget kan dermed mangle nuancer og uddybning. Desuden er rådene henvendt til voksne.Source

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir